Här presenterar vi alla artister som kommer att uppträda på Stavnäs Visfestival 2023.
Klicka på bilderna för att få ett större format.
Ett par akter på årets festival fick tyvärr bytas ut på grund av sjukdom men de som ställde in har lovat att komma 2023 i stället. Så låt oss presentera Systrarna Ericsson som består av Elin och Linnea Ericsson, två systrar ifrån Gunnarskog i Värmland. De sjunger och spelar sin egenskrivna musik. Låtarna är melodiska, både lugna och medryckande och texterna är ärliga med reflektioner kring deras egna liv. Kombinationen av bozouki, gitarr och stämsång skapar det spännande soundet på deras låtar. Vi hälsar dem hjärtligt välkomna till Stavnäs Visfestival 2023.
Sångerskan, låtskriverskan och munspelerskan Jenny Almsenius är född i Göteborg och uppvuxen i Varberg. Hon har turnerat flitigt i Sverige och Norge de senaste åren och sjungit sig in i publikens hjärtan. Hon hyllas för sin varma röst, sina personliga låtar och förmågan att trollbinda en publik. Jennys musik är en slags blandning av pop, visa och blues på svenska och har hörts på alltifrån festivaler och klubbar till bluesdanser och skolor. 2018 mottog hon Cornelissällskapets allra första Skrivarpris för unga låtskrivare.
Lyckligtvis så kommer vår tidigare konferencier Johan Eriksson från Malungsfors att hålla i trådarna även denna gång. Han är inte värmlänning men han är en av de i landet som har mest erfarenhet av att leda en visfestival. Johan har faktiskt anordnat hela 14 visfestivaler i Skogsgläntan hemma i Malungsfors. Han brukar också leda allsång där han oftast tar upp barn på scenen så att de får sjunga med och känna hur det känns att stå på en scen. När detta energiknippe till karl inte driver festival så åker han land och rike kring och uppträder både själv och med sitt band Partypolarna. Han är inte bara en förträfflig sångare och gitarrist utan också en framstående kompositör som skriver sina egna låtar men skriver också till andra artister och dansband. Självklart så kommer Johan också att framföra några egna låtar.
På grund av omständigheter som vi inte råder över så har vår barnteater blivit dubbelbokad. Därför engagerar vi i stället Ivar Skippervold från Norge. Han är en av de stora i Europa när det gäller att skapa en barnföreställning med dockor, sång och trolleri. Ivar har gjort bejublade framträdanden som trollkarl hos oss tidigare och nu blir det både trolleri och barnteater. Detta är en musikalisk mångsysslare som också har gjort julkalender för TV Norge, musicals, spelat in 35 album och legat högt upp på ”Norsktoppen”. Tyvärr så finns det nog inte utrymme för en egen sång akt för Ivar utan vi får njuta av honom när han gör barnteater.
Jimmy Ginsby är vad man kallar en kulturell mångsysslare. I hans CV står det gitarrist, poet, låtskrivare, skådespelare, föreläsare, författare och han har också varit ordförande i Dan Andersson-sällskapet ett antal år. Han är dessutom sjungande guide i Luossastugan uppe i Skattlösberg som var Dan Anderssons hem. Inte nog med detta för denna mångsysslare har även varit anställd som huvudlärare på Visskolan i Västervik där han undervisade i gitarrspel och vistolkning. Så här har vi ett riktigt proffs när det gäller svenska visor.
Även om Ida Hallquist från Kil inte gick till final i årets upplaga av Idol så sjöng hon sig ändå rakt in i de svenska tv-tittarnas hjärtan. Förutom att hon är en otroligt bra sångerska så är hon den varma och omtänksamma person som peppade och lyfte fram de andra deltagarna. Ida har visserligen en filmkarriär som det skulle kunna bli en fortsättning på, men det är sången som hon vill fortsätta med och leva på. Med sig på scenen på vår visfestival har hon pappa Malte som för tillfället medverkar i Så som i himmelen på Säffleoperan, där han uppträder för fulla hus. På sidan av att vara entertainer i Säffle så har han sin populära podd Insikter från utsikter. Det kommer garanterat att bli ett kanon- framträdande av far och dotter Hallquist.
FJK är en musikgrupp som består av Anders Forslund, Christer Jonasson Tolv och Mats Klingström. Gruppen bildades i början på 80-talet och det blev genast succé när de reste runt på landets visfestivaler. Man blandade egna låtar med klassiska visor och evergreens och omnämndes som förnyare av den svenska visan. Efter ett flitigt turnerande splittrades gruppen 1996 men saknaden av varandra blev för stor så redan 1997 återförenades man igen. FJK är efter 40 år i branschen otroligt efterfrågad av både publik och arrangörer samt hyllad av kritiker. Så sent som 2016 spelade man in ny musik och alla tre är ofta anlitade som studiomusiker med tanke på sitt kunnande. Här pratar vi sång och musik på absolut högsta musikaliska nivå och dessutom ofta med glimten i ögat.
I operasångerskan Angela Petré har vi både lokal- och internationell anknytning. Hennes barndomshem Sölje Herrgård ligger nämligen inte långt från festivalområdet. På vår festival har hon lovat att förära oss med ett antal folkvisor och sånger. Angela Petré jobbar egentligen som konsult inom servicebranschen och har i många år drivit turisttäta krogar internationellt. Hon har också varit produktionsledare för stora event, musikfestivaler och sportevenemang. Förutom detta så är Angela även skolad operasångerska och engageras flitigt som frilansande konsertsångerska. Det känns mycket trevligt att bredda vårt artistutbud på detta sätt.
Clara Klingenström är en 27-årig artist och låtskrivare som är född i Visby. Hon skriver mest pop på svenska och hennes låtar har hög igenkänningsfaktor. Hon växte upp i en familj där alla ägnade sig åt musik av något slag och detta influerade Clara mycket. Ja så pass mycket att hon började att skriva egna låtar redan vid 6 års ålder. 2019 gjorde hon skivdebut med Ensam i en stad som mottogs väl av kritiker och folk i branschen. Det stora genombrottet kom i Melodifestivalen 2021 med låten Behöver inte dig idag. Där gjorde Clara ett otroligt framträdande på ett avskalat sätt utan laserljus och datatekniker. Det var bara Clara och hennes öppenhet som gick direkt till tittarnas hjärtan.
Får vi lov att presentera en present till våra biljettköpare nämligen Jan Harpo Svensson. Denne underbare artist slog 1973 igenom med dunder och brak när han släppte låten Honolulu. Han blev sedan ännu större både i Sverige och utomlands med låtarna Sayonara och inte minst Moviestar som ännu är en stor hit runt om i Europa. Harpo gör fortfarande omkring 30-40 uppträdanden om året i Tyskland. Den 2 juli spelar han i Berlin men vill absolut inte missa Stavnäs Visfestival den 1 juli så han tackade genast ja till oss. 2021 gjorde denne gentleman ett bejublat intryck i Så mycket bättre och visade verkligen ”vart skåpet ska stå”.
Stina Olsson, tidigare visstipendiat och numera musikalartist gästar Stavnäs Visfestival tillsammans med Filip Vikström - även han musikalartist, men även en utmärkt gitarrist. Paret träffades under sina gemensamma studier vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, och delar ett engagemang för hemmasnickrade översättningar av framförallt Stevie Nicks (Fleetwood Mac) fantastiska texter. Just nu hittar man paret på Gotlands Länsteater där de gör rollerna som konstapel Kling och Pippi, men Stina har även synts i Wermland Operas julturné, på Säffleoperan och hos Västanå Teater medan Filip pendlat flitigt mellan Sverige och hemlandet Finland där han bl.a turnerat med föreställningen "Finland är världens lyckligaste land".
Staffan Hellstrand gav 1990ut sitt första soloalbum som hette Hemlös och var ett antal tonsatta DanAndersson-dikter. Han var egentligen vid den tiden medlem och frontfigur ibandet Dimmornas Bro så Hemlös var bara ett sidoprojekt. Gruppen upplöstesstrax därefter och Staffan har sedan dess varit soloartist. Hans musik kanbeskrivas som melodiös rock med poetiska och ibland samhällskritiska texter.Detta har resulterat i grammisar, rockbjörnar och odödliga svenska hits, somLilla Fågel Blå och Fiskarna I Havet som han skrev åt Idde Schultz. Förutom simegen karriär har han skrivit låtar åt en rad andra svenska artister så somWinnerbäck, Svenningsson, Ljungström med flera. 2023 är det 30-års jubileum avLilla Fågel Blå så då blir det en Sverigeturné tillsammans med bandet TheNomads. Arrangörerna står redan på kö för denna turné men premiären blir på Stavnäs Visfestival den 1/7 2023
En av de viktigaste personerna i festivalens organisation är en person som sällan kommer med på bild men ändå är guld värd. Det är Arvikas egen multimusiker Robert Henriksson som är med och ackompanjerar flera av våra artister. Ibland spelar han piano och ibland kontrabas och han är alltid lika glad och positiv. Robert undervisar normalt på Musikhögskolan Ingesund och fick 2014 ta emot Kungliga Musikaliska Akademins stipendium ur Konungens hand. För många var han den outtröttlige kapellmästaren när Packmopedsturnén drog runt på de värmländska vägarna. Robert är duktig musiker och en frisk fläkt som uppskattas av alla.
Malin Berglund är en mycket begåvad visartist från Hallstavik som sjunger och spelar gitarr. Hon började sin musikkarriär med att spela in ett album med egna låtar som hette ”Det är väl sån jag är” (Varför vänta). Malin bildade sedan visgruppen Dagslända som inriktade sig på tonsättningar av Stig Dagerman. Sedan följde en djupdykning i Döda Poeters Sällskap, ett arbete med tonsättningar av kvinnliga diktare som resulterade i ännu ett album. Hon har också ett mycket lyckat samarbete med Anders Forsslund i FJK där Malin skriver uttrycksfulla texter som Anders tonsätter med säker stilkänsla.
Copyright @ All Rights Reserved