Artister

Här presenterar vi alla artister som kommer att uppträda på Stavnäs Visfestival 2023.

Klicka på bilderna för att få ett större format.

Ett par akter på årets festival fick tyvärr bytas ut på grund av sjukdom men de som ställde in har lovat att komma 2023 i stället. Så låt oss presentera Systrarna Ericsson som består av Elin och Linnea Ericsson, två systrar ifrån Gunnarskog i Värmland. De sjunger och spelar sin egenskrivna musik. Låtarna är melodiska, både lugna och medryckande och texterna är ärliga med reflektioner kring deras egna liv. Kombinationen av bozouki, gitarr och stämsång skapar det spännande soundet på deras låtar. Vi hälsar dem hjärtligt välkomna till Stavnäs Visfestival 2023.

Sångerskan, låtskriverskan och munspelerskan Jenny Almsenius är född i Göteborg och uppvuxen i Varberg. Hon har turnerat flitigt i Sverige och Norge de senaste åren och sjungit sig in i publikens hjärtan. Hon hyllas för sin varma röst, sina personliga låtar och förmågan att trollbinda en publik. Jennys musik är en slags blandning av pop, visa och blues på svenska och har hörts på alltifrån festivaler och klubbar till bluesdanser och skolor. 2018 mottog hon Cornelissällskapets allra första Skrivarpris för unga låtskrivare.

 Lyckligtvis så kommer vår tidigare konferencier Johan Eriksson från Malungsfors att hålla i trådarna även denna gång. Han är inte värmlänning men han är en av de i landet som har mest erfarenhet av att leda en visfestival. Johan har faktiskt anordnat hela 14 visfestivaler i Skogsgläntan hemma i Malungsfors. Han brukar också leda allsång där han oftast tar upp barn på scenen så att de får sjunga med och känna hur det känns att stå på en scen. När detta energiknippe till karl inte driver festival så åker han land och rike kring och uppträder både själv och med sitt band Partypolarna. Han är inte bara en förträfflig sångare och gitarrist utan också en framstående kompositör som skriver sina egna låtar men skriver också till andra artister och dansband. Självklart så kommer Johan också att framföra några egna låtar.

Eftersom väldigt många barnfamiljer besöker vår festival så vill vi gärna bjuda barnen på en föreställning från scenen så låt oss presentera Bova och Bove. Så häng med och sjung och dansa loss i ett spännande, roligt och allvarligt musikteateräventyr för små och stora! När vill ni ha tjuvbesök? Bova & Bove är två tjuviga och tontokiga syskon som har världens tjatigaste och tråkigaste föräldrar. Sådana där föräldrar som aldrig blir nöjda! Syskonen smiter hemifrån för nu har de minsann bestämt sig för att göra det de tycker är roligast: att sjunga, spela och träffa nya kompisar. Föreställningen med Bova & Bove handlar också om rätten att få vara den man är. Föreställningen framförs av härliga Alexandra och Gustav Larsson.

Jimmy Ginsby är vad man kallar en kulturell mångsysslare. I hans CV står det gitarrist, poet, låtskrivare, skådespelare, föreläsare, författare och han har också varit ordförande i Dan Andersson-sällskapet ett antal år. Han är dessutom sjungande guide i Luossastugan uppe i Skattlösberg som var Dan Anderssons hem. Inte nog med detta för denna mångsysslare har även varit anställd som huvudlärare på Visskolan i Västervik där han undervisade i gitarrspel och vistolkning. Så här har vi ett riktigt proffs när det gäller svenska visor.

Även om Ida Hallquist från Kil inte gick till final i årets upplaga av Idol så sjöng hon sig ändå rakt in i de svenska tv-tittarnas hjärtan. Förutom att hon är en otroligt bra sångerska så är hon den varma och omtänksamma person som peppade och lyfte fram de andra deltagarna. Ida har visserligen en filmkarriär som det skulle kunna bli en fortsättning på, men det är sången som hon vill fortsätta med och leva på. Med sig på scenen på vår visfestival har hon pappa Malte som för tillfället medverkar i Så som i himmelen på Säffleoperan, där han uppträder för fulla hus. På sidan av att vara entertainer i Säffle så har han sin populära podd Insikter från utsikter. Det kommer garanterat att bli ett kanon- framträdande av far och dotter Hallquist.


 FJK är en musikgrupp som består av Anders Forslund, Christer Jonasson Tolv och Mats Klingström. Gruppen bildades i början på 80-talet och det blev genast succé när de reste runt på landets visfestivaler. Man blandade egna låtar med klassiska visor och evergreens och omnämndes som förnyare av den svenska visan. Efter ett flitigt turnerande splittrades gruppen 1996 men saknaden av varandra blev för stor så redan 1997 återförenades man igen. FJK är efter 40 år i branschen otroligt efterfrågad av både publik och arrangörer samt hyllad av kritiker. Så sent som 2016 spelade man in ny musik och alla tre är ofta anlitade som studiomusiker med tanke på sitt kunnande. Här pratar vi sång och musik på absolut högsta musikaliska nivå och dessutom ofta med glimten i ögat.