Artister

Här följer en presentation av våra artister

Anna Stadling

Tomas Andersson Wij

Sonja Aldén

Ola Magnell

Heidi Baier

Göran Samuelsson

The Hebbe Sisters

Göran Bryntesson

Stefan Molang

Anna Tunström

Lotta Delebrant

Stina Olsson & Johan Tinfors

Alexandra Unge & Johannes Axelsson

Johan Eriksson

Vi är mycket glada över att få Anna Stadling till Stavnäs igen. Senast hon var här i trakterna gjorde hon en bejublad julkonsert i Stavnäs Kyrka i december 2017. Anna började som körsångerska bakom en rad av våra mest kända artister men står numera på egna ben med den äran. Anna fick en riktig skjuts i karriären med albumet Stadling/Cash där hon gjorde sina egna tolkningar av Jonny Cash låtar. Även turnen ”American Tunes For Chrismas” och senaste plattan ”Efter stormen” har blivit väldigt framgångsrika. Anna kommer till Stavnäs Visfestival tillsammans med sin make, supermusikern Pecka Hammarstedt.

Tomas Andersson Wij firar nu 20 år som artist och åker under våren ut på en rikstäckande turné. Dessutom har han just släppt en kritikerrosad singel ”Just idag känns du nära (Saras sång)”. Låten handlar om Ted Gärdestad och Tomas skrev den till Teds dotter Sara. Hon älskar sången men den blev för personlig för henne så han spelade därför in den själv. Tomas har de senaste åren varit en av våra mest efterfrågade artister och när han medverkade i ”Så mycket bättre” 2017 och samtidigt släppte sitt tionde album blev succén total. Vad skulle väl passa bättre den 29 juni än att få höra Tomas sjunga ”När solen färgar juninatten”?

Vi är stolta att åter igen kunna presentera den mest uppskattade artisten på 2018 års festival. Vi pratar naturligtvis om Sonja Aldén. Hon skivdebuterade 2007 och har sedan gett ut ytterligare fem album, turnerat både själv och med andra artister och har med tiden blivit en av våra mest folkkära artister. Sonja har också kommit att bli en uttolkare av såväl egna som andras känslor.

Sonja säger att hon har en grundtrygghet i livet som bottnar i en positiv grundsyn att allt kommer att bli bra. Det ordnar sig! Är inte detta en inställning som verkligen passar på en värmländsk visfestival?

Den här artisten på Stavnäs Visfestival är en riktig legend. Det är vad folk i musikbranschen anser som en stor poet och ordkonstnär nämligen Ola Magnell. Han har skrivit låtar sen tidigt 70-tal och kan idag räkna in en massa klassiker såsom Kliff, Nya perspektiv, Tomma tunnor, Påtalåten och många fler. Ola har nu hunnit fylla 70 år men är ännu produktiv och han skriver hela tiden nya låtar. Den trogna publiken från 70-talet har hela tiden följt honom men de senaste tio åren har han också fått en helt ny publik som har förstått hans storhet. Motiveringen när han fick stipendiet till Evert Taubes minne lyder: ”En lysande ordkonstnär vars text och musik är en del av den svenska folksjälen”. En bättre motivering än denna är nog svårt att få.

Nu kära visvänner är det dags att presentera en artist som sedan länge har varit klar för Stavnäs Visfestival 2019. Det är Heidi Baier från Sunnansjö som ligger i Grangärde socken i Dalarna. Som ni hör så är detta en artist med rötterna djupt i den Dan Anderssonska myllan. Hon har fått flera fina utmärkelser i Dan Anderssons namn och jobbar även som guide i Luossastugan. Men Heidi är en bred artist som även tolkar Hörberg, Gärdestad, Afzelius, Billquist, Wiehe, Taube med flera på ett mycket spännande och eget sätt. Detta är en artist som är mycket efterlängtad av många.

Det är med stolthet som vi kan presentera en efterlängtad värmlänning från Västra Ämtervik till sommarens festival. Det är ingen mindre än sångpoeten och låtskrivaren Göran Samuelsson som tillfälligt ställer sin packmoped i garaget för att gästa oss i Stavnäs. Göran har kört sin mycket uppskattade Packmopedsturné i hela 25 år. Han har gett ut 15 album och en diktsamling samtidigt som han målar akvareller. En artist full av kreativitet som bara blir bättre och bättre med åren.

Här slår vi på stort och presenterar tre artister på en gång som dessutom är både lokala och världsartister. Det är nämligen sång- och danstrion Hebbe Sisters som nyligen fick NWT:s kulturpris och dessutom varit på flera utlandsturnéer. Gruppen består av systrarna Emelie, Josefine och Maria Hebbe. De har sjungit ända sen de var små och tillsammans som grupp i snart tio år. Samtliga har gått på Stage & Preform i Arvika och sedan har de gått vidare till Ingesunds musikhögskola.  Systrarna har uppträtt både med The Real Group, Gunhild Carling och många andra artister men ofta också tillsammans med sina föräldrar i Duo Sentire. Det är mycket roligt att ha dem med här ”hemma i Stavnäs”.

Här kommer nästa artist i raden som ska uppträda på Stavnäs Visfestival. Det är Göran Bryntesson som är född och uppväxt i Mangskog som ligger bara några mil från festivalen. Göran skriver dikter och verser som han framför med eget gitarrackompanjemang. Hans visor handlar ofta om betraktelser och tankar han haft omkring sjön Mangen där han är uppväxt men även en del underfundiga med riktig ”knorr”. Göran kommer att ha med sig några duktiga musiker nämligen Alf Engström och Robert och Elisabeth Henriksson.

Här kommer nästa artist som kommer att uppträda på sommarens visfestival. Det är Stefan Molang som visserligen är född i Stockholm men efter en massa år här i Värmland så kan man absolut kalla honom för värmlänning. Stefan har rest runt som trubadur i över trettio år och sjungit låtar av Taube, Bellman, Vreeswijk m.fl. Han är heller inte främmande för att dra en blues eller köra lite rock om det passar. Stefan skriver en del egna låtar också och har även skrivit en bok med kåserier och skrönor som han kallar ”Gubbgrubbel”. Spännande!

Detta är en kvinna som alltid sprider glädje och skön musik omkring sig i vår bygd nämligen vår kyrkomusiker Anna Tunström. Hon är uppväxt i Arvika och efter språkstudier i Paris och Stockholm svängde det över till sångstudier på Geijerskolan och Ingesunds musikhögskola istället. Anna jobbade sedan i många år på Musikskolan i Arvika som sångpedagog och körledare innan hon blev kyrkomusiker i Stavnäs-Högeruds och Mangskogs församlingar. Hon är även medlem i kören Wermlandsensemblen och anlitas ofta som sångsolist runt om i Värmland. Är det någon som kan entusiastmera sina körmedlemmar till 110 % så är det Anna Tunström.

Här kommer en artist som verkligen har många strängar på sin lyra, det är musikläraren och sångpedagogen Lotta Delebrant. Hon har fått visstipendiet som de värmländska visklubbarna tillsammans delar ut, spelar fiol tillsammans med kören Kvinnfolk och sjunger och spelar gitarr i gruppen ”Mitt hjärtas fågel”. Som om inte detta var nog, hon är sångerska och gitarrist i ”Brättne Blues Band” också. En riktigt fullfjädrad artist alltså som verkligen bjuder på sig själv. Detta kan bli hur bra som helst.

Här har vi två ungdomar som vi absolut kommer att få höra mera av nämligen Stina Olsson och Johan Tinfors. Redan på högstadiet på Estetiska skolan började Stina ta sånglektioner och var med i flera skolshower. Hon går nu sista året på Stage & Perform och kommer förmodligen att gå vidare med en musicalutbildning. Även Johan har som så många andra duktiga unga musiker gått på Stage & Perform i Arvika. Han är nu en mycket uppskattad gitarrist och sångare i gruppen Maple Grove och har även spelat med Nephila där också Stina är sångerska. Det ska bli väldigt spännande att höra dessa begåvade ungdomar framföra låtar som man normalt inte är van att höra dem framföra.

Här kommer ytterligare två unga duktiga artister som vi tycker ska få möjlighet att framträda på Stavnäs Visfestival. Det är Alexandra Unge och Johannes Axelsson som träffades för snart tio år sedan när de gick på musikestetiska linjen i Arvika. Alexandra har rötterna i Klässbol och Johannes kommer från Holmedal men de är idag bosatta i Karlstad med sin lille son Hjalmar. Deras resa har varit fylld av både kärlek och musik där de med sina röster och gitarrer tolkar olika låtar och grener på sitt eget sätt. De har under dessa år framträtt både på visfestivaler, i musicaler, på bröllop och pubkvällar. Ännu ett spännande framträdande på festivalen alltså.

Detta är årets konferencier och ni som besökte Stavnäs Visfestival 2018 känner säkert igen Johan Eriksson. Han framförde då sitt bejublade hyllningsprogram till bröderna Gärdestad som han reser land och rike runt med. Om det är någon som kan detta med visfestivaler så är det Johan. Han har nämligen anordnat Malungsfors Visfestival i hela 13 år. Men han är också en mycket duktig låtskrivare och förutom sitt konferencierjobb kommer han att köra ett eget program där han kommer att visa prov på detta.

Mats Classons Skogsvård i Mangskog AB

Copyright @ All Rights Reserved